Symptomer og smerte

Vanlige plager og hva vi kan hjelpe deg med

Smerte i nakken

  • Nakkesmerte
  • Nakkeprolaps
  • Nakkesleng (Whiplash)

Nakkesmerte

Smerter fra nakken er vanlig til og kan defineres som plager i nakke eller cervikaldelen av ryggsøylen. Omlag 70% har i løpet av livet vondt i nakken. Smerter i nakken kan oppstå plutselig eller komme gradvis over tid. Nakkesmerter forekommer hos 30-50% av den voksne befolkningen i løpet av et år. Hyppigst forekommer nakkesmerter hos kvinner, yngre voksne og middelaldrende. Smerter i nakken kan i mange tilfeller være i kombinasjon med hodepine. Smerte mellom skulderbladene eller utstrålende smerter i arm kan også ses i kombinasjon til nakkesmerte. Smerten kan utløses av en uvandt belastning eller bevegelse eller ensidig feilbelastning over tid. I noen tilfeller av nakke og armsmerte, kan det være at nervesystemet er påvirket av en prolaps. Det er uvanlig at nakkesmerten kommer av en annen alvorlig sykdom.

Nakkeprolaps

Prolaps i nakken kan oppstå i nakken som ellers i ryggraden. En prolaps er når materie fra mellomvirvelskiven i nakken trykkes utenfor ryggraden. I varirende grad kan denne materien trykke mot nervevev eller omkringliggende vev. Dette er en vanlig tilstand som mange opplever, men mange kan også ha tilstanden uten å ha symptomer av det. Symptomgraden er veldig varierende fra de som ikke har symptomer, til de som er kraftig smertepåvirket.

Nakkesleng

Whiplash eller nakkeslengskade er en nakkelidelse som har fått mye fokus. Nakkesleng kan oppstå ved påkjørsel bakfra eller fra siden, men også på grunn av stuping eller andre ulykker. Der man ikke kan påvise strukturell skade på radiologisk undersøkelse av nakken, er det studier som har vist at nakkeslengskadde pasienter, hadde positiv effekt av at de opprettholdte normal aktivitet. De hadde bedre bevegelighet, mindre smerter og bedre konsentrasjon og hukommelse.

Vanlige symptomer ved nakkesmerte

Vanlige symptomer ved nakkesmerte er verking i nakkemuskulaturen med eller uten utstrålende smerter til arm og mellom skulderbladene. Det er vanlig å kjenne en huggende smerte samt en uttalt stivhet og tretthet i nakken. Problemer med å bevege nakken er vanlig, ofte kalt kink i nakken eller torticollis. Oftest er nakkekink smerte på én side av nakken og oppstår ofte plutselig.

Behandling av nakkesmerter og nakkekink

Nakkesmerter kan oppstå på grunn av flere årsaker. Det å identifisere og motvirke de faktorene som har ført til nakkesmerten er viktig for en rask rehabilitering og forebyggende tiltak for et godt og langsiktig resultat. Fysisk aktivitet, fortsette med jobb, fritidsaktiviteter og omgås med familie og venner viser seg å være viktig. Prøv å unngå sykemelding eller å gå tilbake til arbeidet så fort som mulig om du er sykemeldt er viktig for å minske risiko for langvarige problem.

Kink i nakken fører ofte til at vi vegrer eller frykter bevegelsene som gjør vondt. Dette bidrar gjerne i seg selv til at vi unngår bevegelse og stiver av nakken, istedenfor å utfordre bevegelse.

Langvarig smerte

Ved tilbakevendende og langvarig smerte fra nakken kan det være viktig å håndtere psykososiale faktorer av smerten. Det kan for eksempel handle om å identifisere uønsket stress, bevegelsesredsel, uro, angst eller depresjon. Forskning viser at dette kan bidra til å opprettholde smertene.

 

Hvordan kan Stadionklinikken hjelpe?

  • Undersøke og kartlegge plagen
  • Veilede til mestring av stressrelaterte faktorer
  • Behandling og smertelindring
  • Tilpasse og tilrettelegge for nødvendige øvelser og aktivitet
  • Henvise til ytterligere undersøkelser eller behandling ved behov
  • Se øvrig meny for undersøkelse og behandling

 

 

DERSOM DU BØR HENVISES TIL VIDERE UTREDNING, LEDER VI DEG TIL RIKTIG INSTANS SOM KAN HJELPE DEG

Enkle og effektive øvelser for ulike problemstillinger!

Meld på nyhetsbrev for nyttige råd og tips

Finn frem til oss

Veibeskrivelse

Inngang på Fredrikstad stadions langside mot «Værste-broa»

  • Gode parkeringsmuligheter
  • Gangavstand fra sentrum
  • Nære byferge
  • Handicap-vennlig

 

Spør om det du lurer på!

Kontakter du oss på e-post svarer deg innen 24 timer

Stadionklinikken AS

Adresse

Stadion 29, 1671 Kråkerøy

Telefon

69 34 35 45

E-post

info@stadionklinikken.no