Idrettsskader

En dårlig rehabilitert skade, er en av de vanligste årsakene til en ny idrettsskade

Våre idrettstjenester

Behandling av idrettsskader

 Vi behandler og rehabiliterer akutte idrettsskader og belastningsskader.

 

Individuell oppfølging

Stadionklinikkens terapeuter har lang og bred erfaring med å veilede utøvere innen rehabilitering etter skade, skadeforebyggende trening, prestasjonsfremmende trening og idrettsernæring.

 

Klubbavtale

Tegn en klubbavtale med oss og få rask hjelp med behandling, kartlegging og testing av utøvere med den hensikt å forebygge for idrettsskader. Vi utfører foredrag om skadeforebygging og skadebehandling.

Behandling av idrettsskader

Vi har lang og bred erfaring med å forebygge, behandle og rehabilitere idrettsskader. En dårlig rehabilitert idrettsskade er en av de vanligste årsakene til en ny skade. Derfor er målet vårt at utøveren skal holde seg skadefri og prestere bedre etter et skadeavbrekk. Utøveren som følges opp hos oss får råd, behandling og rehabilitering i tråd med dette.  Stadionklinikken hjelper flere lokale idrettslag og utøvere i individuelle idretter, på mosjonist og elitenivå.

Må jeg ha henvisning fra lege før jeg bestiller time?

Nei, det er ikke nødvendig. Hvis vi anser at det er behov for at du oppsøker lege, istedenfor oss, gir vi deg selvfølgelig beskjed om dette.

Kan jeg bruke helseforsikringen min?

Ja, vi har avtaler med de fleste forsikringsselskap som leverer behandlingsforsikring.

Disse har vi avtale med:

 • Gjensidige
 • IF
 • Storebrand
 • Tryg
 • Sparebank1
 • Vertikal
 • Falck Helse
 • Nordic Netcare
 • Codan
 • Protector
Hva slags behandlingsmetoder bruker naprapaten?

Hos oss får du en grundig førstegangskonsultasjon. Der vi finner ut av hva som er vondt, hva vi kan gjøre for å redusere smerten og hva du bør gjøre for at dette skal bli bra. Vi bruker ulike behandlingsmetoder og teknikker, gjerne i kombinasjon, for å redusere smerten og/eller forbedre funksjonen.

 

 • Leddbehandling (manipulasjon/mobilisering)
 • Massasje
 • Muskeltøy
 • Triggerpunktsbehandling
 • Medisinsk akupunktur (“dry needling”)
 • Trykkbølgebehandling (Shockwave)
 • Elektroterapi (TENS, Skanlab og laser)
 • Rehabiliterings- og treningsøvelser
Hvilke plager behandler en naprapat?

Vi behandler og rehabiliterer de fleste problemstillinger som er relatert til bevegelsesapparatet. De vanligste plagene er relatert til rygg, nakke og skuldre. Smerte i bevegelsesapparatet kan ha mange årsaksmekanismer, derfor kan det ofte være viktig å identifisere generell livsstil som mosjon, søvn og stressfaktorer.

Hva er forskjellen på naprapat og fysioterapeut eller kiropraktor?

Det er vanskelig å gi et helt korrekt svar på dette spørsmålet. Grunnen er at alle terapeuter jobber forskjellig og med ulike pasientgrupper. Det er enklere å svare på hva yrkesgruppene har til felles;

– Vi jobber med menneskers muskel- og leddhelse. I tillegg er smerte og/eller nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet et vanlig kriterie. 

Ulike behandlingsteknikker

Behandlingsteknikkene som brukes kan variere, men de fleste jobber primært med hendene for å diagnostisere og behandle. Fysioterapeutene har tradisjonelt hatt et større fokus på rehabiliterende trening mens de andre yrkesgruppene har brukt hendene til behandling. De siste årene har yrkesgruppene antakelig nærmet seg mer da tilgang på vitenskapelige artikler og fagkunnskap er lettere samt at faget er i stadig utvikling. 

Hvordan jobber vi?

På Stadionklinikken er vi veldig opptatt av at terapeuten, uansett tittel, er kompetent, positiv og setter pasienten i sentrum. Slike finner vi både hos kiropraktorer, naprapater, osteopater, fysioterapeuter og manuellterapeuter.

Vi anbefaler at du finner en terapeut som du opplever hjelper deg, uansett hvilken tittel de har. Noen krav til terapeuten bør du allikevel ha:

 • Du bør få vite hva som gjør vondt.
 • Hva du kan gjøre for at det skal bli bedre.
 • En prognose for hvor lang tid det tar å bli bra. 

Akuttbehandling av idrettsskader

Idrettsskader kan oppstå akutt eller gradvis over tid på grunn av overbelastning eller feilbelastning. Akutte skader skjer plutselig som støt eller strekk i muskulatur eller leddbånd. Ofte blir det blødning i vevet straks etter at skaden er skjedd, derfor er det viktig å avbryte aktiviteten ved akutte skader for å unngå forverring. Tidlig skadebehandling er viktig for å begrense skadeomfanget, stille en diagnose og korte ned rehabiliteringen.

PRICE- behandling gir sikker og god skadebehandling når en akutt skade oppstår, selv uten at man har en sikker diagnose. Dette bør gjøres så fort som mulig og kan gjøres av alle. God førstehjelp kan bidra til at det er enklere å stille en diagnose av fagpersonell på grunn av mindre hevelse i skadestedet. PRICE-behandlingen bør opprettholdes 1-2 døgn for å være effektiv.  

PRICE ved akutt skadebehandling

Kan utføres av alle og tiltakene i PRICE-prinsippet starter straks etter en skade har oppstått for å danne grunnlaget for en god rehabilitering. 

Protect (beskytte)

Avbryte aktivitet og beskytte skadestedet. Viktig de første 48 timene.

Rest (hvile)

Holde skadestedet i ro. Allikevel er det i de fleste tilfeller fordelaktig å prøve og bevege skadestedet så tidlig i fasen som mulig. Forsiktig og gradvis belaste skadestedet tidlig viser seg å være fordelaktig.

Ice (is)

Is er først og fremst smertelindrende i akuttfasen. Tidligere har man trodd at is er med på å minske hevelse og lekningstid, men det viser seg å være tvilsomt.

Compression (kompresjon)

Bruk elastisk bandasje rundt skadestedet. Dette minsker hevelse og blødning. Bandasjen skal være stram, men pass på at sirkulasjonen opprettholdes utenfor skadestedet. Kompresjonen bør opprettholdes 48-72 timer etter skaden har skjedd. 

Elevation (heve skadested)

Skadestedet holdes høyt for å redusere blodtrykket og minske blødningen.

Behandling av belastningsskader

Belastningsskader er skader som inntrer når deler av kroppen er overbelastet etter gjentatt og ensidig belastning over lang tid. 
Jevnlig ensidig trening, trening der man ikke overholder retningslinjer for gradvis progresjon, ikke adekvat restitusjon, samt andre og mer sammensatte faktorer kan resultere i at selv små og nesten ubetydelige plager kan utarte seg til smerter som gjør videre aktivitet umulig. 
Typiske belastningskader er løperkne (runner`s knee) eller beinhinnebetennelse (medial tibial stressyndrom)

Belastningsskader opptrer ikke alltid ved idrett. Disse skadene og smertetilstandene kan gjerne debutere dersom man på jobb eller under annen aktivitet har repetitive bevegelser, lang tids statisk belastning eller av annen årsak utsettes for mer enn hva den lokale vevstolleransen er.

Belastningsskader kan også forebygges i stor grad ved tilpasset belastning til ferdighets- og treningsnivå.

Les mer om forebygging av skader på:

skadefri.no

Hvordan kan Stadionklinikken hjelpe?

Hos oss har vi lang erfaring med  behandling og rehabilitering av idrettsskader. Vi jobber daglig med idrettsutøvere fra breddeidrett til toppidrett. Ved skader som bør henvises til spesialist for vurdering eller behandling, bistår vi i denne prosessen.

 • Undersøke og kartlegge plagene
 • Behandling og smertelindring
 • Veilede til planlegging og mestring av rehabiliteringsfaser
 • Tilpasse og tilrettelegge for nødvendige øvelser og aktivitet
 • Tilrettelegge for prestasjonsfremmende og skadeforebyggende trening
 • Henvise til ytterligere undersøkelser eller behandling ved behov

Våre idrettsambassadører

Stadionklinikken har i mange år vært en god og viktig partner for FFK. Tjenestene de leverer holder et høyt nivå og de utvikler stadig ny kunnskap og kompetanse tilpasset våre behov. I tillegg er de dedikerte og flotte personer vi setter stor pris på å jobbe med hver dag!

Joacim Heier

Daglig leder, Fredrikstad fotballklubb

“Utrolig fornøyd med Stadionklinikken!

Jeg får alltid god hjelp og oppfølging av dyktige behandlere.”

Marlen Aakre

Hekkeløper, Fredrikstad Idrettsforening

“Som motorsportutøver har jeg mange store og små samarbeids-partnere. Stadionklinikken er en av de små som utgjør stor forskjell! Regelmessig behandling er gull verdt for meg.

Jeg føler meg alltid fitt og fleksibel når jeg drar derfra!”

Stian Paulsen

Racerkjører, Stian Paulsen Racing

Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet med Stadionklinikken! Man får time raskt, og det er like hyggelig uansett hvem man kommer til.

De tar seg alltid god tid og er gode på rehabiliteringsopplegg og oppfølging i etterkant av skade. Aldri hatt bedre oppfølging før.

Nora Wold

Hekkeløper, Fredrikstad Idrettsforening

Våre samarbeidsklubber

Her kan du se enkle og effektive øvelser for ulike problemstillinger!

Finn frem til oss

Veibeskrivelse

Inngang på Fredrikstad stadions langside mot “Værste-broa”

 • Gode parkeringsmuligheter
 • Gangavstand fra sentrum
 • Nære byferge
 • Handicap-vennlig

 

Spør om det du lurer på!

Vi svarer deg innen 24 timer

Stadionklinikken AS

Adresse

Stadion 29, 1671 Kråkerøy

Telefon

69 34 35 45

E-post

info@stadionklinikken.no